woensdag 18 juli 2012

Autisme en seks


Jij zult nooit wilde en ongeremde seks hebben
Bovenstaande werd mij gezegd door een hulpverlener. Zeer negatief, weinig motiverend en zelfs kwetsend……

Je bent verliefd, het is wederzijds en je heb een leuke en goede relatie. Dan duikt onvermijdelijk dat andere ingewikkelde stuk op; seks. Dichterbij, letterlijk en figuurlijk, kun je iemand niet laten maar hoe werkt dat als je autisme hebt? Ook hierbij verschillen wij net zo veel of net zo weinig van mensen zonder autisme. Alleen zijn er wel een aantal dingen waarmee je meer rekening moet houden.

Seks is geen onderwerp waar men makkelijk over praat al lijkt dat tegenwoordig anders. De technische kant ervan is iets waar men het nog wel over heeft maar over de gevoelskant praat men zelden. En dat is nou juist het stuk waar mensen met autisme wel wat hulp bij kunnen gebruiken. Hoe ga je met die gevoelens om en hoe kader je ze? En hoe voelt dat eigenlijk, seks hebben met iemand? En wat als je geen partner hebt maar wel seksuele gevoelens, wat dan? Allemaal van dit soort vragen waar iemand met autisme tegenaan kan lopen.

Communicatie kan een struikelblok zijn. Je zult op de een of andere manier moeten uitvinden wat je partner prettig vindt. Dat van nature aanvoelen is lastig dus iemand met autisme zal daar vaak al vragend achter moeten komen. En dat is niet altijd makkelijk juist omdat mensen daar niet altijd graag over praten. Ook al betreft het je partner.

Veel mensen met autisme zijn overgevoelig voor een of meerdere zintuigen. Dat betekent dat daarmee meer rekening gehouden moet worden. Zowel door de persoon met autisme zelf als door zijn of haar partner. Het betekent ook, dat als je overgevoelig bent, een prikkel zodanig verkeerd binnen kan komen dat je in het vervelendste geval je zin in seks meteen kwijt bent. Of ze hebben moeite met het aanraken van hun partner. En ook daarin moet je dan een weg zien te vinden.

Mensen met autisme hebben behoefte aan voorspelbaarheid en ook dat kan je bij de seks terug zien. Dat kan betekenen dat iemand van te voren precies wil weten wat er gaat gebeuren of dat iemand steeds hetzelfde wil, in dezelfde volgorde en op dezelfde manier. Maar er zijn ook mensen met autisme waarbij je dat niet ziet.

Helaas is het zo dat men in de hulpverlening nog weinig aandacht heeft voor problemen op het seksuele vlak. Ook in de literatuur vind je weinig goede en bruikbare informatie over dit onderwerp. De aandacht die er is gaat vaak uit naar de extremen. Terwijl het overgrote deel van de mensen met autisme er geen andere seksuele wensen of behoeften op nahoudt dan mensen zonder autisme. Hulp die hier op gericht is wordt ook nog al eens gegeven vanuit methodieken die gemaakt zijn voor mensen zonder autisme. En dat heeft dan vaak minder het gewenste effect. Of soms helemaal geen. Mensen met autisme kunnen, dus net als ieder ander, een bevredigend seksleven hebben. Maar zo nodig wel met wat hulp en creativiteit. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten